top of page
09_pantheon-1.jpg

ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΣΙΝΕΜΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ / ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΓΛΗΓΟΡΗ ΝΙΚΗ 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΚΑΠΟΓΕΩΡΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΚΚΟΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΛΑΖΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

 

Αυτή η ομάδα δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη αλλά έχει την ιδιαιτερότητα να ασχολείται με σύγχρονα ιστορικά γεγονότα και έθιμα τα οποία έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην σημερινή ζωή της Πόλης.

Ένα από τα έθιμα που συνδέονται με την Πόλη κυρίως της Λευκάδας, ήταν αυτό των Αποκριών.

  • Οι Απόκριες είχαν ένα ιδιαίτερο χρώμα με ξεχωριστή σημασία για την Λευκάδα που απλώνει τις ρίζες της όχι μόνο στην σκωπτική διάθεση του Αγιομαυρίτη, αλλά και σε βαθύτερα κοινωνικά αίτια.

  • Μασκαράδες, αρλεκίνοι, γλέντια σε αρχοντικά, τραταρίσματα, ατασθαλίες και μπανάλ συμπεριφορές χαρακτήριζαν τις μέρες του καρναβαλιού. Όλο το κέντρο της Πόλης μεταμορφωνόταν για κάποιες μέρες, και οι σάτιρες και φάρσες ήταν ατελείωτες.

Άλλο πολύ ξακουστό έθιμο της Λευκάδας ήταν αυτό της Διάνας, το οποίο λάμβανε χώρα την πρωτοχρονιά και περιλάμβανε μουσική και χορό. Για περισσότερες πληροφορίες για τα έθιμα ανατρέξτε και στο κείμενο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  για να βρείτε έμπνευση για την ερευνά σας.   

Ο συνδυασμός πολυποίκιλων ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών σε συνδυασμό  με το χαρακτήρα των Άγιομαυριτών συντέλεσε και σε μια μεγάλη ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

  • Το «Πάνθεον» ήταν το πρώτο κινηματοθέατρο του νησιού, το οποίο άρχισε από το 1924 να προβάλει τις πρώτες ταινίες που έφταναν στο νησί. Πολύ πριν από αυτό υπάρχουν μαρτυρίες βέβαια για την ύπαρξη «Νεοελληνικού Θεάτρου στη Λευκάδα»,  το οποίο λειτουργούσε από το 1866 κοντά στην περιοχή της σημερινής Μητρόπολης και είχε φιλοξενήσει ποικίλα θεάματα. Το 1922 στο θέατρο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μ. Ασία, τους οποίους έφερε η κυβέρνηση μετά από την γνωστή καταστροφή, όπου και το θέατρο υπέστη πολλές καταστροφές και τελικά διαλύθηκε.

  • Τα επόμενο σινεμά της Πόλης ήταν αυτό του Απόλλωνα το οποίο ιδρύθηκε το 1928 και λειτουργούσε μέχρι να καταστραφεί από την φωτιά του 2016.

  • Ο θερινός κινηματογράφος Απόλλωνας ιδρύθηκε την δεκαετία του’ 80 στην παραλιακή Α.Σικελιάνου, εκεί που βρισκόταν η οικία Γιαμαλάκη, ένα από τα παλιότερα κτίρια του νησιού, το οποίο όταν κατεδαφίστηκε την θέση του πήρε το σινεμά. Σήμερα στην τοποθεσία έχει κατασκευαστεί νέο κτιριακό σύμπλεγμα στο οποίο στεγάζεται το καφέ Karma και το ΙΚΑ Λευκάδας.

  • Ένα από τα τελευταία σινεμά που λειτούργησαν στην Λευκάδα ήταν το θερινό σινεμά Ελένη, το οποίο βρίσκονταν στην οδό Πεφανερωμένης, κοντά στο καφενείο της Κουζούντελης, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας το ’90. Για λίγα χρόνια, μετά την δεκαετία του ’60 η Πόλη απέκτησε κι άλλο ένα θερινό σινεμά, το σινεμά Φοίνικα.

Όπως κάθε τόπος με μεγάλη ιστορία έτσι και η Λευκάδα, έχει σημαδευτεί από γεγονότα τα οποία επηρέασαν το ανάγλυφο της Πόλης και την ζωή των κατοίκων της. Κυρίως οι συνεχείς σεισμοί λόγω τοποθεσίας και οι καταστροφικές φωτιές έχουν εντυπωθεί στις μνήμες των κατοίκων και στο αστικό ανάγλυφο


Στις αρχές του 18ου αιώνα μεγάλος σεισμός καταστρέφει όλα τα λίθινα σπίτια της Πόλης, μετέπειτα ο μεγάλος σεισμός του 1825 καταστρέφει ολοσχερώς 264 σπίτια, ενώ 850 υπέστησαν σοβαρές βλάβες.

  • Ο σεισμός αυτός γίνεται ορόσημο, καθώς μετά από αυτόν αρχίζει ένας οικοδομικός οργασμός στην πόλη της Λευκάδας, όπου και χτίζονται τα περισσότερα αρχοντικά, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα.

  • Το 1869 ακολουθεί ένας ακόμα μεγάλος σεισμός, ο οποίος καταστρέφει μεγάλο κομμάτι της Πόλης. Χαρακτηριστικό της οικονομικής ύφεσης που ακολουθεί, από το 1870 μέχρι το 1920,  είναι η εμφάνιση νέων μικρών χώρων προς ενοικίαση και εκμετάλλευση.

  • Οι τελευταίοι σεισμοί του 1948 και του 1953, μαζί με  την μεγάλη πυρκαγιά  του 1943 και τους βομβαρδισμούς του ’40 είναι γεγονότα με πολλές επιπλοκές για την τοπική ζωή.  

  • Στην σύγχρονη ιστορία, οι σεισμοί του 2003 και του 2015, και οι πυρκαγιές του 2014 είναι ακόμα ζωντανά γεγονότα  στην μνήμη των κατοίκων, οι οποίοι έχουν πολλά να μας πουν για αυτές τις στιγμές. 

bottom of page