top of page
kids1web_edited.jpg
gradient-soundcloud-cover-image_edited.png

ΟΜΑΔΕΣ MEMORIAM

The Focus of Our Efforts

IMG_4290WEB.jpg
Filarmoniki.jpg

ΒΑΡΔΑΝΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΜΑΡΙΛΙΑ
ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΠΛΑΤΩΝ ΑΔΕΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

Η περιοχή έρευνας  οριοθετείται από την γωνία 8ης Μεραρχίας και Στράτου, περιλαμβάνει όλη την έκταση της Πόλης όπου βρίσκονται τα σημερινά Δικαστήρια (πρώην φυλακές), Ο παραλιακός δρόμος της Παραλίας της Συνοικίας του Πουλιού λέγεται οδός Άγγελου Σικελιανού.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΕΠΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΗ ΕΥΗ
ΡΟΜΠΟΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Η περιοχή έρευνας οριοθετείται από  την γωνία της οδού Καλκάνη και Μελά στην κεντρική αγορά και εκτείνεται κατά την οδό Ροντογιάννη μέχρι την παραλιακή οδό,  Άγγελου Σικελιανού, την οποία και ακολουθεί μέχρι να συναντήσει ξανά την γωνία με τον κεντρικό δρόμο της αγοράς, στην Βόρεια είσοδο του.

IMG_0635web.jpg
DSC_0282WEB.jpg

ΜΑΡΚΑΣ

ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ ΣΟΥΛΑ
KΑΡΑΜΗΝΤΖΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Η περιοχή έρευνας οριοθετείται από την γωνία οδού Βαλαωρίτου και Μελά, φτάνει μέχρι το παλιό Νοσοκομείο και την οδό Στράτου την οποία ακολουθεί προς τα δεξιά, παρακάμπτοντας της πλατεία Ζαμπελίου, για να φτάσει στην Πλατεία του Μαρκά και την Βιβλιοθήκη Λευκάδας. Πρόκειται για ένα κομμάτι του ιστορικού κέντρου της Λευκάδας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην  περιοχή του Μαρκά = αγορά = Mercato, βρισκόταν τα παλιά Δημοτικά από την δεκαετία του ’30 που κατεδαφίστηκαν το 1986, και μετά γινόντουσαν εκεί οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης.

ΜΑΡΙΝΑ

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΥΗ

ΠΟΥΛΙΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

ΠΙΛΑΦΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΨΑΘΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΙΑΠΕΡΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

 ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Η περιοχή έρευνας οριοθετείται από την γωνία της οδού Λευκάτα με την κεντρική Αγορά, και ακολουθώντας την οδό Λευκάτα φτάνει μέχρι την Θάλασσα. Ο δρόμος αυτός, λεγότανε παλιότερα και δρόμος του Αλατιού καθώς κατέληγε στις Αλυκές του νησιού, οι οποίες βρίσκονταν εκεί που είναι η σημερινή Μαρίνα. Οι λεγόμενες Κάτω Αλυκές κατασκευάστηκαν από τους Φράγκους το 1200, μετά περάσανε στα χέρια των Ενετών και αργότερα των Άγγλων, μέχρι που το 1857 περιήλθαν στο μονοπώλιο του Ελληνικού κράτους. Συνέχισαν την λειτουργία τους κατά τα χρόνια της Κατοχής, μέχρι που καταργήθηκαν το 1947. Από εκεί και πέρα, οι Αλυκές πάντα σηματοδοτούσαν το τέλος της Πόλης.

IMG_4542web.jpg
kastro.jpg

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ - ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΩΝ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Ο σημερινός κεντρικός πεζόδρομος της Λευκάδας, το λεγόμενο Παζάρι, παλιότερα λεγότανε Λεωφόρος Εμπόρων και Πραματευτών Σήμερα ο δρόμος αλλάζει τρία ονόματα στην αρχή λέγεται Ευστάθιου Ζιάκα, μετά γίνεται Ι. Μελά και στο τέλος Δαίρπφελδ. Η αλλαγή των ονομασιών του δρόμου συμβολίζουν κι αλλαγές στις πολιτικές κυβερνήσεις και σημεία καμπής της ιστορίας του νησιού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / ΠΕΡΑΜΑ / ΠΟΝΤΕΣ /  ΓΥΡΑ

Η περιοχή περιλαμβάνει την είσοδο στο Νησί της Λευκάδας, αρχίζοντας από την πλωτή γέφυρα και καλύπτει την περιοχή του πρώην κτιρίου του ΤΑΟΛ και της Αμμόγλωσσας, και ακολουθεί την στενή λωρίδα γης που καταλήγει στο Πόντε για να συνδέσει πια την Λευκάδα με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μετά καλύπτει όλη την παραλιακή περιοχή με τα πάρκα κτλ  μέχρι την γωνία  της Παραλιακής με την οδό Παπάγου, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Λιμεναρχείο, τα παλιά ΚΤΕΛ και το μπαρ Καράβι.

29744625_1919041934803661_84424918559177
09_pantheon-1.jpg

Η ΣΥΝΟΙΚIΑ ΤΟΥ ΠIΣΩ ΜΩΛΟΥ

Η περιοχή έρευνας αρχίζει από την γωνία της κεντρικής αγοράς με την οδό Παπάγου, την οποία και ακολουθεί μέχρι να φτάσει στον παραλιακό δρόμο στο ύψος του Λιμεναρχείου, ακολουθεί τον παραλιακό δρόμο μέχρι την οδό Τζαβάλα εκεί που βρίσκεται σήμερα το καφέ Taste and Coffee. Μέσα σε αυτά τα όρια κυκλώνεται όλη η γειτονιά της παλιάς Πόλης Πίσω Μώλος. Η συνοικία του Πίσω Μώλου πρόκειται και αυτή για μια από τις παλιότερες γειτονιές της Λευκάδας.

ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ / ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΣΙΝΕΜΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ / ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Αυτή η ομάδα δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη αλλά έχει την ιδιαιτερότητα να ασχολείται με σύγχρονα ιστορικά γεγονότα και έθιμα τα οποία έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην σημερινή ζωή της Πόλης. Ένα από τα έθιμα που συνδέονται με την Πόλη κυρίως της Λευκάδας, ήταν αυτό των Αποκριών. Οι Απόκριες είχαν ένα ιδιαίτερο χρώμα με ξεχωριστή σημασία για την Λευκάδα που απλώνει τις ρίζες της όχι μόνο στην σκωπτική διάθεση του Αγιομαυρίτη, αλλά και σε βαθύτερα κοινωνικά αίτια.

Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΑΔΑ

Αυτή η ομάδα δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη αλλά έχει την ιδιαιτερότητα να εκτείνεται σε όλο το μήκος της Παλιάς Πόλης και να αναζητά τις δικές σας ιστορίες και βιώματα από την σύγχρονη Λευκάδα. Θέλει να συμπεριλάβει όλα τα μέρη που εσείς πηγαίνετε και πώς συνδέεστε με αυτά. Σε αυτήν την θεματική μπορούμε να μιλήσουμε για τοποθεσίες που μας αρέσουν εμάς στην Πόλη, μέρη που συχνάζουμε και να γράψουμε κάποιες ιστορίες που συνδέονται με αυτά, και προσωπικές μας αναμνήσεις.

IMG_4345WEB_edited.jpg
bottom of page