top of page
Filarmoniki.jpg

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΕΠΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΗ ΕΥΗ
ΡΟΜΠΟΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Η περιοχή έρευνας οριοθετείται από  την γωνία της οδού Καλκάνη και Μελά στην κεντρική αγορά και εκτείνεται κατά την οδό Ροντογιάννη μέχρι την παραλιακή οδό,  Άγγελου Σικελιανού, την οποία και ακολουθεί μέχρι να συναντήσει ξανά την γωνία με τον κεντρικό δρόμο της αγοράς, στην Βόρεια είσοδο του. Στην περιοχή αυτή, συναντούμε το σημερινό κτίριο της Φιλαρμονικής, το πρώην κτίριο Αιγιαλίδου, που έχει πλέον αναστηλωθεί.

Η Φιλαρμονική της Λευκάδας πρόκειται για την δεύτερη παλιότερη φιλαρμονική στην Ελλάδα, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1864 και συνεχίζει δυναμικά την πορεία της, αναδεικνύοντας της μουσική κουλτούρα των Επτανήσων. Επίσης στην ίδια περιοχή βρίσκεται ο Κινηματογράφος Ορφέας που για πολλά χρόνια αποτελούσε το κέντρο της πολιτιστικής ζωής του νησιού, μέχρι που καταστράφηκε σε πρόσφατη φωτιά.

Στην περιοχή αυτή, μπορούμε να περπατήσουμε την περίφημη οδό Βεροιώτη, την οδό Κόνταρη και το Σοκάκι της Σαπφούς, να επισκεφτούμε  το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, όπου είναι και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο γνωστός ποιητής καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο Ορφέα στην οδό Στεφανίτση. Το αναπαλαιωμένο κτίριο που στεγάζεται το μουσείο του Ορφέα (1850) είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της Αγγλικής περιόδου.

Η περιοχή έχει μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα σπίτια της Παλιάς Λευκάδας, που διατηρούν ανέπαφο το χρώμα του παρελθόντος. Η οδός Βεροιώτη είναι ένας δρόμος με μεγάλη ιστορία, όπου και  λειτουργούσε μια πληθώρα μαγαζιών. Στην αρχή του δρόμου, μπαίνοντας από τη κεντρική πλατεία συναντούσες τον γωνιακό φούρνο του Κοψιδά,   και απέναντι του το παντοπωλείο του Πάλμου. Δίπλα από το παντοπωλείο, λειτουργούσε οπλοπωλείο το οποίο το είχε ο κυνηγός Τζετζέκος, ο οποίος ειδικευόταν εκτός από την επισκευή όπλων και στις ταριχεύσεις ζώων. Πάνω από το οπλοπωλείο, ο δεύτερος όροφος του κτιρίου χρησιμοποιούταν σαν το τμήμα κράτησης των γυναικείων φυλακών.

Προχωρώντας λίγο πιο κάτω στο δεξί μας χέρι συναντούσαμε το ζαχαροπλαστείο του Αντρέα, ένα από τα πρώτα μαγαζιά με παραδοσιακά γλυκά, το οποίο τώρα υπό νέα διεύθυνση έχει μεταφερθεί στην οδό 8ης Μεραρχίας. Απέναντι του σχεδόν υπήρχε το εργαστήριο οδοντοτεχνίας του Θεοδωράκη της Ανθής ( Αραβανής), και λίγο πιο κάτω η ταβέρνα Ρεγάντος, όπου οι ντόπιοι μαζεύοταν συχνά για να ακούσουν τις παραδοσιακές Επτανησιακές καντάδες. Απέναντι από το Ρεγάντο, το γωνιακό κτίριο, είχε μετατραπεί σε αρχηγείο και κρατητήριο της Ιταλικής Αστυνομίας κατά την διάρκεια της κατοχής.
Λίγο πριν φτάσουμε στην Παναγία των Ξένων, θα βλέπαμε και το εργαστήριο ζωγραφικής του ζωγράφου Θανάση Σίδερη, γνωστού για τις συνθέσεις του με  τοπία της Λευκάδας. 

bottom of page