top of page
29744625_1919041934803661_84424918559177

Η ΣΥΝΟΙΚIΑ ΤΟΥ ΠIΣΩ ΜΩΛΟΥ

ΒΛΑΧΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

ΓΚΟΡΓΚΟΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

ΓΟΥΡΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΗΛΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ- ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΑΛΙΝΑ 

Η περιοχή έρευνας αρχίζει από την γωνία της κεντρικής αγοράς με την οδό Παπάγου, την οποία και ακολουθεί μέχρι να φτάσει στον παραλιακό δρόμο στο ύψος του Λιμεναρχείου, ακολουθεί τον παραλιακό δρόμο μέχρι την οδό Τζαβάλα εκεί που βρίσκεται σήμερα το καφέ Taste and Coffee. Μέσα σε αυτά τα όρια κυκλώνεται όλη η γειτονιά της παλιάς Πόλης Πίσω Μώλος. Η συνοικία του Πίσω Μώλου πρόκειται και αυτή για μια από τις παλιότερες γειτονιές της Λευκάδας.

Ο Πίσω Μώλος, χρησιμοποιούταν σαν το λιμανάκι όπου έδεναν οι βάρκες που ερχόντουσαν από τα χωριά των Ανατολικών παράλιων χωριών, όπου νωρίς το πρωί επισκέπτονταν την Πόλη για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να αγοράσουν ότι χρειάζονταν από τα μαγαζιά του Παζαριού. Σε όλη την γειτονιά στηνόταν κάθε πρωί ένα υπαίθριο παζάρι.

 

Στον Πίσω Μώλο βρίσκεται το σπίτι του Λευκάδιου Χερν, το παλιό κτίριο της ΔΕΗ, το Λαογραφικό Μουσείο του Φωνόγραφου και πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Σε αυτή την γειτονιά μπορούμε να περπατήσουμε στο παραδοσιακό σοκάκι της  οδού Καλκάνη που περνάει μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με ημερομηνία κατασκευής το 1687, γνωστή σήμερα για το σιδερένιο καμπαναριό με το ρολόι το οποίο λέγεται ότι μεταφέρθηκε εκεί από την κεντρική αγορά του Μαρκά κατά την δεκαετία του ’20.

 

Απέναντι από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, επί της οδό Ζαμπελίου, βρίσκεται και η ομώνυμη οικία Ζαμπελίων, η οποία θεωρείται ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Πόλης. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκαν όλοι σχεδόν οι Ζαμπέλιοι, οι οποίο υπήρξαν δόκτορες, νομικοί, ιερείς, ποιητές και επιφανή μέλη της Φιλικής Εταιρίας. Το κτίριο Ζαμπελίων λίγο πριν εγκαταλειφθεί  είχε στεγάσει και τα δημοτικά σχολεία της Πόλεως. Στην ίδια περιοχή συναντούμε επί της οδού Μύτικα, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που οικοδομήθηκε το 1741 με το περίτεχνο καμπαναριό της. Στην πλατεία Γιαννούλη θα συναντήσουμε τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου που ανοικοδομήθηκε το 1688, και είναι παλιό μετόχι της Κόκκινης Εκκλησίας. Πάνω στην πλατεία βρισκόταν το παλιό κτίριο της ΔΕΗ, ένα από τα πρώτα σιδερένια κτίρια στην Ελλάδα. Δίπλα από το κτίριο της ΔΕΗ βρισκόταν το διάσημο παγοποιείο της Πόλης, μια από τις ισχυρότερες λευκαδίτικες επιχειρήσεις της δεκαετίας του ’60, το οποίο συστεγαζόταν με την τοπική παγωτοβιομηχανία «Θάυμα». Στην οδό Ζακυνθυνού σε αναπαλαιωμένη οικία του 19ου αιώνα σήμερα στεγάζεται το βιβλιοπωλείο και εκδοτικός οίκος Fagotto  που έχει συμβάλει στην διατήρηση και διάδοση του τοπικού πολιτισμού.

 

Στην ομώνυμη οδό, Λευκάδίου Χερν, βρίσκεται το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Γιακούμο Κοιζούμι ή αλλιώς Λευκάδιος Χερν. Ο Λευκάδιος Χερν καταγράφοντας τις λαϊκές ιστορίες και τους θρύλους της Ιαπωνίας συνέβαλε καθοριστικά στην διάδοση της Ιαπωνικής λογοτεχνίας και θεωρείται ο «εθνικός συγγραφέας» της Ιαπωνίας. Στα σοκάκια πίσω από την κεντρική πλατεία, στα όρια της γειτονιάς του Πίσω Μώλου, με αυτή της Κάτω Βρύσης, βρίσκεται ακόμα και σήμερα η Ταβέρνα Ευτυχία, μία από τις παλιότερες ταβέρνες του νησιού. Απέναντι της, ήταν και το ιστορικό κτίριο του Πάνθεον, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτική οικία.

bottom of page